Muziek, Compositie en Theorie

Rowy van Hest
Nederlands English
 

Onderwijs - Boeken

Hieronder volgen de titels van studieboeken die naar mijn ervaring zeer geschikt zijn voor muziekstudenten en musici. De links verwijzen naar postorderbedrijven, zodat u niet hoeft te zoeken naar een exemplaar. Zelf heb ik tot nu toe alleen bij Bol boeken besteld.

Voor de volledigheid vermeld ik bij elk boek op welk denkniveau de stof wordt aangeboden. Een asterisk (*) geeft aan dat ik het boek zelf in bezit heb en er les uit heb gehad en/of er les uit heb gegeven. Geen asterisk wil zeggen dat ik het boek op zijn minst heb doorgelezen.

Alle links zijn nagekeken en evt. gecorrigeerd in maart 2023. Als u een adblocker gebruikt, zijn de links soms niet zichtbaar!

Algemene muziektheorie

MAVO (VMBO 4) - Pilhofer en Day - De kleine Noten Lezen voor Dummies. Voor de volwassen beginner die noten wil leren lezen. Dit boek is geschikt om zelfstandig door te werken.

MAVO (VMBO 4) - Pilhofer en Day - Muziektheorie voor Dummies. Voor de beginner en gevorderde amateur. Plus CD. Iets moeilijker dan De kleine Noten Lezen voor Dummies.

MAVO (VMBO 4) - Hennie Schouten - Eenvoudige Muziekleer. Geschikt voor de beginner of leerling van de muziekschool. Degelijk werk.

MAVO/MBO/HAVO - H. Schouten - Muziekleer in theorie en praktijk. Vervolg op Eenvoudige muziekleer. Voor de gevorderde amateur.

HAVO/VWO/HBO/UV - Theo Willemze - Algemene muziekleer*. Complex en veelomvattend. Naslagwerk, geschikt voor de student aan een conservatorium of universiteit, of voor de gevorderde amateur.

Harmonieleer

HAVO/VWO/HBO/UV - Hennie Schouten - Harmonieleer*. Veel gebruikt op conservatoria in Nederland. Ook geschikt voor de leergierige amateur. Een wat ouder werk, maar degelijk.

MAVO/HAVO - Robijn Tilanus - Kwintessens. Praktische harmonieleer, zeer geschikt voor leerlingen die minder theoretisch en meer praktisch gericht zijn.

HAVO/VWO/HBO/UV - Rowy van Hest - Harmonieleer in 14 Dagen* is een gratis cursus, met name geschikt voor een geschoold musicus.

Vocaal Contrapunt

Het contrapunt uit de Renaissance, bijv. Palestrina.

HBO/UV - Johann Joseph Fux - Gradus ad Parnassum*. Zeer gewaardeerd door J. S. Bach. Mozart jr. kreeg er les uit. Haydn spitte het helemaal door. Warm aanbevolen, maar moeilijk. De meeste leerlingen verkiezen "Counterpoint", zie hieronder. Preview 1 - 2 - 3

VWO/HBO/UV - Knud Jeppesen - Counterpoint*. Alternatief voor Gradus ad Parnassum. Makkelijker en moderner, maar zeker zo goed.

Instrumentaal Contrapunt

Het contrapunt uit de Barok, bijv. J.S. Bach.

Contrapunt studeren zou u onder leiding van een ervaren docent moeten doen, maar die geeft doorgaans geen les buiten het conservatorium. Als u makkelijk Engels leest, zou u het zelfstandig kunnen proberen: Piston - Counterpoint. Dit boek is uitstekend en redelijk goed te begrijpen.

U kunt ook mijn gratis cursus 50 Lessen in Muziek Compositie* downloaden. Ga naar Les 48 en lees t/m Les 50. Dan krijgt u een idee van wat u te wachten staat.

Compositie

Voor het vak compositie kunt u beter een opleiding volgen. Met het boek Muziektheorie voor Dummies kunt u wel een begin maken. Daarna werkt u eventueel het boek Composition for Dummies door.

Wilt u zich bekwamen in (neo-)klassieke muziek, filmmuziek of muziek voor games, dan komt een klassieke opleiding van pas. Afgezien van een studie aan het conservatorium, of van een priv├ęstudie bij een klassiek geschoold docent, kunt u nu ook hier terecht. Gratis!

Wilt u hoofdzakelijk lichte muziek componeren, dan kunt u de cursus Eenvoudige Akkoordenleer bestuderen. Deze cursus blijkt voor veel muzikanten een openbaring te zijn en is voortaan volledig gratis.

Instrumentatie

MAVO/MBO/HAVO - Gerou & Black - Dictionary of Orchestration*
Goedkoop pocketboek, zeer geschikt voor instrumentatie.

U kunt een gratis bijbehorende cursus downloaden, waardoor u maximaal van dit boekje kunt genieten: Instrumentatie.

Orkestratie

VWO/HBO/UV - Walter Piston - Orchestration
Walter Piston was de leraar van Leonard Bernstein.

HAVO/VWO/HBO/UV - Rimsky-Korsakov* - Principles of Orchestration*. Geschikt voor beginners. Gratis download bij IMSLP, maar 489 pagina's printen is niet goedkoop.

VWO/HBO/UV - H. Berlioz/R. Strauss - Treatise on Instrumentation* Eerst Rimsky-Korsakov bestuderen, dan pas dit boek. Het is beschikbaar als gratis download bij IMSLP. 424 pagina's.

Muziekgeschiedenis

HAVO/VWO/HBO/UV - Curt Sachs - Geschiedenis van de muziek* Voor de student aan een conservatorium of universiteit, of de gevorderde amateur.