Muziek, Compositie en Theorie

Rowy van Hest
Nederlands English
 

Eenvoudige Akkoordenleer

Deze cursus is bestemd voor componisten die het leuk vinden om een eenvoudig muziekstuk of een lied te schrijven en die nu geen zin hebben om klassieke harmonieleer te studeren. U moet wel noten kunnen lezen.

Ofschoon u met de cursus Eenvoudige Akkoordenleer leert hoe u zelf muziek kunt componeren op een eenvoudig niveau, is de cursus zo geschreven dat deze u voorbereidt op een cursus harmonieleer.

De cursus bestaat uit 3 delen. Voortaan zijn alle delen gratis. Download (pdf) de volledige cursus. De nieuwste versie van 9 oktober 2022!

De cursus volgen is makkelijker als u over een boekje met akkoorden beschikt: Guitar Chords of Piano & Keyboard Chords. Dit zijn de handigste én goedkoopste boekjes die ik kon vinden.

Akkoorden en hun type

Er zijn duizenden akkoorden, maar al deze akkoorden zijn niets meer dan een paar akkoordtypen die naar verscheidene toonsoorten zijn getransponeerd. Leer de gebruikelijke akkoordtypen herkennen en u herkent de meeste akkoorden die in de muziekpraktijk worden gebruikt.

Majeur is een type, evenals mineur. Maar herkent u deze typen? Of een verminderd akkoord? Een hard verminderd of een overmatig dominant septiem akkoord? In de cursus wordt het allemaal behandeld.

Het niveau is hoog, deze gratis cursus is gericht op studenten van een conservatorium. Maar een intelligent en getalenteerd amateur musicus kan er ook mee uit de voeten. Download Akkoord Typen (pdf).

Let op! De app die vermeld wordt in deze cursus is voortaan uitsluitend beschikbaar als webapplicatie.