Muziek, Compositie en Theorie

Rowy van Hest
Nederlands English
 

Theorie & Compositie

4 Seizoenen voor Piano Solo & Analyses

Voortaan is dit album volledig gratis!

Er valt voor een componist in een serieus genre veel te leren. Maar is al die kennis wel nodig? Hoeveel van die kennis gebruikt een professioneel componist eigenlijk? En wat zijn de compositorische trucjes?

Met het project 4 Seizoenen voor Piano, bestaande uit 4 series van 12 composities, kunt u duidelijkheid verkrijgen. Het spelniveau is gemiddeld, maar de onderliggende theorie varieert van eenvoudig tot geavanceerd.

Download de gratis bladmuziek (PDF).

In de serie Herfst wordt veel aandacht besteed aan de harmonie. De partituren worden mét de harmonische analyse geleverd. U kunt eerst zelf de analyse maken, of meteen de bijgeleverde analyse bekijken. Het niveau is hoog. Begin daarom met Lente, het eenvoudigste deel.

Autumn - The Wind (MP3) - een kalme wind

In de serie Winter ontdekt u de trucjes die een componist gebruikt en krijgt u een beter begrip van het niveau van een professionele tonale componist. Ook nu weer kunt u proberen zelf de harmonie te analyseren.

Winter - Sleigh Ride (MP3) - de arrenslee

De serie Lente is eenvoudiger qua harmonie. Alleen de 7 verschillende tonen van majeur en eolisch mineur worden gebruikt. Geen alteraties, geen Moll-Dur, geen Napels en geen chromatiek. In A mineur en C majeur worden alleen de witte toetsen gebruikt. Maar of je dat kunt horen?

Lente - Quiet Sunday (MP3) - een stille, beetje saaie zondag

Omdat Lente vrij eenvoudig is en ook toegankelijk moet zijn voor degenen die geen piano spelen, heb ik van alle 12 composities een mp3 gemaakt. Download gratis alle mp3 (zip) van Lente.

Om de serie compleet te maken heb ik ook nog Zomer geschreven. Hier treft u geen analyses aan. U kunt Zomer gerust overslaan.