Muziek, Compositie en Theorie

Rowy van Hest
Nederlands English
 

Lessen in compositie

Ooit schreef ik korte verhalen over Lynn, een jonge vrouw die aan het conservatorium compositie studeerde. Daar kwamen onderstaande lessen uit voort. Lessen in een makkelijk te begrijpen verhaalvorm.

U kunt de lessen in compositie (een complete studie) gratis volgen, maar u moet wel noten kunnen lezen en bij voorkeur piano, orgel of harp spelen. De lessen zijn geschikt voor een beginner in muziek compositie, maar hoe meer u reeds weet, des te gemakkelijker het voor u is.

50 Lessen in Muziek Compositie (pdf)

In de lessen wordt gerefereerd aan de volgende studieboeken:
Les 21: Instrumentatie
Les 40: Orkestratie
Les 46: Muziekgeschiedenis

Dit is een volledig en gratis e-boek van 276 pagina's (pdf). Aan de lessen zijn opgaven toegevoegd én de uitwerkingen. De lessen zijn gebaseerd op ervaringen met leerlingen.

Wilt u uw kennis toetsen, download dan gratis 4 Seizoenen voor Piano, compleet met analyses (die u eerst zelf kunt maken, als u het aandurft).

Zoekt u overigens geen klassieke scholing, maar wilt u wel bijleren, download dan de gratis cursus Eenvoudige Akkoordenleer.

Lynn, de veelgeplaagde docente uit de 50 Lessen in Muziek Compositie, amuseert zich vele jaren later in de 100 verhalen van het gratis boek Moderne Tijden: PDF of Google Books (mobiel).

In deze verhalen komt slechts sporadisch Lynn's muzikaliteit ter sprake. Ze geeft geen les meer en veroorlooft zich daardoor een ontspannen, geamuseerde, soms brutale en zeker eigenzinnige houding jegens de medemens. Haar beste vriendin probeert haar in het gareel te houden.

Net als de Lessen in Compositie zijn de verhalen op waarheid gebaseerd, hoe bizar ze soms ook lijken. Wel is Moderne Tijden licht verteerbaar, terwijl de lessen moeilijk kunnen zijn.